top of page
  • Obrázek autoraIveta Hýblová

Rozhodný, dráždivý a přístupný, aneb vybrané vlastnosti muže, které dokážou vytvořit potřebný klid pro ženu

Láska, láska a zase láska. A víte, co je na té lásce někdy nejkrásnější? Ten klid. Jak jistě totiž víte, láska se umí pojit i s dost náročnými rovinami, jako je týrání, bolest, bezmoc... A já jsem se dnes rozhodla, že se pověnuji té rovině klidu, kterou v některých ženách umí vytvářet někteří muži, jejichž vybrané roviny vlastností popisuji níže.




Uvědomuji si, že to teď budu možná hodně standardizovat / pojímat plošně a některé ženě či muži by to vůbec nemuselo vyhovovat, ale ráda bych popsala zkušenost, jací mnou teď pro článek vybraní muži dokážou vytvořit prostředí klidu některým ženám. Ať už si to oba z nich uvědomují, nebo ne.


Svět je teď mnohem širší než býval, což v tomto kontextu směřuje k rozvolnění rozhodnosti u mužů, než tomu bývalo dřív. Je pravdou, že bychom mohli uznat, že některé historické mužské rozhodnutí bylo "too much" a jsme rádi, že přišlo nějaké rozvolnění. Ale jak vše má své pro i proti, myslím si, že tam, kde v současné době nejsou muži rozhodní, zabraly toto místo některé ženy. Logicky. Ženy se poslední dobou dost hnaly kupředu a není pak divu, že někteří muži zůstávali více vzadu. Není vždycky potřeba a žádoucí, aby byl vepředu muž, ale troufám si říct, že jsou nějaké situace, ve kterých, když je muž nerozhodný, vytváří to v ženě neklid. Tento neklid si myslím, že je založen na podvědomé nedůvěře, kterou žena cítí. Určitě s tím má co dočinění autorita dané osoby a podvědomě vnímaná schopnost, ochránit ženu a její rodinu. A jedním ze způsobů, jak se autorita vytváří, je právě ta rozhodnost. Ale ne ledajaká. Taková rozhodnost, která bude zahrnovat názory co nejvíce stran, rovnováhu a zároveň myšlenku minimálně o jeden krok vpřed. Taková usazená moudrost, která nebude mít zapotřebí někoho nebrat v potaz, vylučovat, ponižovat, ... K tomuhle člověk zraje a určitou roli hrají i genetické predispozice, popř. styl výchovy a prostředí, ve kterém člověk vyrůstal.


Tam, kde moudře přebírá velení muž, se žena může uvolnit a muži důvěřovat, následovat ho. Což si myslím, že mužům dělá přirozeně dobře a zpětně je to také uklidňuje - že "mají teď tu svoji autoritu" a následovníky. Není to jen o tom, co si člověk myslí a o co se snaží, ale tady jde hodně i o zpětnou vazbu z reality. I když budete působit nejlíp a každého posadí vaše slova, pokud realita pošle hodně jinou zpětnou vazbu (např. že nakonec fakt hodně zabloudíte, všechno špatné se bude nabalovat, vůbec si nebudete vědět rady nebo se nakonec vašeho názoru vzdáte), zanechá to silný vjem nedůvěry ve vaše schopnosti. A není to ani o tom, že by vás chtěl někdo ponižovat, ale je to o tom, že vedení smečky náleží v přírodě tomu nejsilnějšímu, nejchytřejšímu a nejschopnějšímu. A dokud ho nesesadí mladší a silnější jedinci, zůstane na vrcholku pyramidy.


Určitě dobrá rozhodnutí a smysl pro rozhodnost může zvládnout zajistit i skupina (více hlav, více ví), ale pokud řešíte, že se ve vaší společnosti žena nemůže moc uvolnit, tak kromě toho, že si taky může řešit něco svého (otec ji ohrožoval, nebo nechránil), může to být i proto, že podvědomě nevěří vašim schopnostem. Pokud tohle zabolelo, zkuste si kriticky uvědomit, jak moc a v čem nevěříte vaší ženě a možná dojdete k závěru, že i ona je jen člověk stejně jako vy. Že snaha a trpělivost dělá hodně, ale to, jak to člověk dnes upřímně z těla cítí, to je prostě pravda vztahující se k přítomnému okamžiku. A velmi často se pak tyto pocity dají doložit.


Druhou vlastností, dost specifickou, kterou tu uvádím, že dráždivost. Myslím, že moc lidí nemůže vědět, jak to sem mohu psát a to proto, že neví, jak to myslím. Myslím tím tu silnou a uzemněnou rovinu dráždění, kdy se muž nebojí říct pravdu sobě i druhým. Že se nebojí ztráty, protože ví, že ti, kteří ho milují, s ním zůstanou. Ti, kteří ví, proč tohle a tímto způsobem dělá. Tento odstavec není o bezohledném h..., ale o muži, který se nebojí vykročit vpřed. Nebojí se stoupnout si a říct to, co si druzí myslí, ale bojí se to říct. Nebojí se vstát a odejít, aniž by padal do emoční lázně otázek, zdali nebyl arogantní, neuctivý... Protože cítil, že nějakým projevem někdo vyjadřoval neuctivost první. A on nepotřebuje neustále něco vysvětlovat, omlouvat se, když opravdu nebylo za co. Je to taková součást určité dominance, ale ne té přehnané. Taková pevnost, vnitřní neochvějnost. Nepotřebuje si lidi kolem sebe uměle držet, pochlebovat jim a hlavně se jich nebojí. Umí být sám sebou. Umí atakovat komfortní zónu. Umí být trošku hravě drzý, ale ne neslušný. Je to velmi tenká hranice, o které mluvím, kterou někteří muži oplývají a která věřím, že v ženách vzbuzuje přitažlivost a zároveň klid. Protože ona ví, kdo on je. Je tak přímočarý, že nemusí přemýšlet, jestli někde něco někdy nějak...NE. On tyto hry nepotřebuje hrát. On není herec. Kdybych to shrnula, byla by to lehce spicy přirozenost. Ne moc, ale dostatečně na to, aby se to blížilo k jeho přirozenosti. Takové ty pronikavé oči, které zároveň mají roviny něžnosti, rozhodnosti, vědí, co chtějí a dostanou se za ně ti, kteří projdou sítem vybraných přímých hodnot.


Zatřetí - přístupný, ale ne dostupný. On nemá problém si lidi pouštět k tělu a nemá potřebu věci tajit, ale také nemá potřebu mít v tomto prostoru lidi, kteří tam nemají co dělat, nebo nemají podobné hodnoty, cíle, otevřenost, nezákeřnost... Když je muž ženě přístupný, vytváří to v ní velký pocit blaha a klidu, protože ona v jeho prostoru může spočinout a jelikož je jeho prostor vybraný, má pocit většího bezpečí. Je to něco, jako byste velmi pečlivě vybírali lokalitu, ve které budete spát ve stanu a nebo šli jen tak někam a tam ho postavili. Kde se v noci budete cítit více v klidu?


Začtvrté, myslím, že tento článek vyvolá mnoho otázek, zda vůbec takoví muži existují. Ano, existují a jsou skvělí. Stejně jako i jiní muži jsou skvělí v jiných pohledech, věcech či vlastnostech, já jsem dnes však měla chuť popsat tuto rovinu těchto mužů a její vybraný následek na některé ženy. Je samozřejmostí, že existují doktoři, kteří vám zachrání život a nebudou vůbec spicy. Páč tam je to zase o něčem jiným a tento člověk zase bude pro jiné ženy vhodný a přitažlivý.


Nikdy by mě dříve nenapadlo, že by nějací rozhodní až lehce spicy muži mohli vytvořit klid, dokud jsem to nezažila a nezačala si toho všímat i kolem sebe. Těch spicy mužů je totiž více, ale záleží na tom, jak to který používá. Některý to používá na svádění a bezohledné budování kariéry. Jiný to používá pro svoje projekty, ve kterých chce být zkrátka dobrý a chce lidem přinést dobrou službu či produkt. Dost často jsou takoví muži znamením Panny. V těchto mužích se opravdu umí kloubit rozhodnost, přístupnost, něha, ale jsou svým způsobem opravdu spicy. Také se ale říká, že muži panny jsou trošku chladnější a tolik své city neprojevují, pokud však narazíte na nějakého, který prošel procesem jakéhosi procitnutí, projevuje emoce, je komunikativní, nebo pochází z rodiny, kde emoce existují, je to dost působivá kombinace pro některé ženy.


A nebylo by ode mě hezké, kdybych nezmínila, že vztah s takovými muži může být náročný, stejně jako s jakýmkoliv člověkem. Šlo mi zde však jen o ten popis toho pozitivního rozsahu a množství opakování toho pocitu klidu, vyvolaného mixem těchto vlastností.


Přemýšleli jste někdy o něčem takovém? A znáte někoho takového?

5 zobrazení

Comments


bottom of page