top of page
  • Obrázek autoraIveta Hýblová

Ⓚ- Proč přitahuji takové muže? Aneb jeden příběh o přemíře zodpovědnosti a odloučení.

Ⓚineziologie - příklad vytestování z mé praxe s klienty


Klientka 22 let

"Ivet, já ty muže, které potkávám a kteří o mě mají zájem, vlastně jen tak pozoruju. Naštěstí vnímám svoji intuici a když cítím, že ne-e, tak se poslechnu. Ale proč se ten člověk vždycky nějak tváří, tím mě přitáhne a nakonec v něm objevím někoho jiného a vše končí? Já je chápu, proč to žijí, proč to dělají, ale nechápu, proč zrovna ? Teď jsem dokonce musela vystěhovat jednoho týpka ze svého bytu, kterému jsem se snažila pomoct, protože ho žena vyhodila z bytu. Po půl roce žádný posun, snaha... a jak jsem si nastavila hranice, tak se pokusil o sebevraždu. Proč se mi tohle děje? Čím si to přitahuju?"


Vytestování:

  1. Táta = bolest a slzy, rozpor.

  2. Z čeho ten rozpor pramení? - z přemíry / hrané zodpovědnosti - tedy takové, která přirozenost člověka přesahuje a on takový vůbec není, - ten člověk se tak moc snaží o zodpovědnost, až mezi jeho opravdovým já a jeho hraným já (co ukazuje světu), vzniká propast, tajemství a každý, kdo se k tomuto člověku snaží přiblížit, do té propasti spadne, - zároveň táta o tom vnitřním rozporu ví a tudíž si nikoho moc nepouští k tělu - a když se o to někdo z blízkých pokusí, cítí ohrožení a ego začne alarmovat, bojovat, odhazovat ho od těla - protože kdyby se na to přišlo... kdyby se to někdo dozvěděl...., - štěstí spojené s přirozeností tohoto člověka je něco, co tento člověk schovává, protože se to bojí projevit - má tam velmi silný strach,

  3. Cítím, že táta není transparentní a moc mě to zraňuje, už se potřebuji uzemnit a hlavně mu na to jeho tajemství chci přijít, protože toužím po lásce, takže ho hodně pozoruju a analyzuju, - on tu pozornost nevnímá a když ano, tzn. že je vědomá, tak je nervózní, protože to ohrožuje jeho mozaiku slepenou motýlím prachem.

  4. Táto, já vlastně chápu, proč to děláš a proto tě tolik nesoudím, - za tímto výrokem stojí podvědomé lačnění po přijetí a lásce od táty, - je tam maximální snaha nechat tátovi volný průchod ke mně a je tam bolest z neuspokojené naděje na to, že mi tu lásku někdy pustí, - čím víc lásky nemám, tím více pochopení dávám, protože si myslím, že tu lásku takto dostanu, - bolest je tak veliká, že ji potřebuji utlumit racionalizací (místo toho, abych uvolněně řekla, že mě táta sere, že z něj necítím lásku a jsem vyprahlá, tak se ho snažím pochopit), - jelikož jsem více přirozená, autentická, než táta, ale snažím se mu přiblížit, snažím se občas působit více vyspěle, protože to může být jedna ze strategií, jak se přiblížit k tátovi - i když je to věc, která mě opravdu nějak přemostěně pomáhá se dostat přes to všechno.

  5. Čekám, až si mně někdo všimne, - je to něco, po čem toužím od svého táty, ale nikdy to nepřišlo - jsem zklamaná, ale nechci si stěžovat, protože toho jsem měla taky dost od jiných členů rodiny - tudíž jsem vždycky jen byla přítomná a pozorovala jsem ho, nebo muže, kdy jim to jako dojde...

  6. Kde je zodpovědnost, je odcizenost, - jelikož jsi přes tátovu zodpovědnost měla spojenou odloučenost či nedostatek lásky, přemíra či falšovaná zodpovědnost je něco, co tě odpuzuje, takže proto máš hodně tendence hledat přirozenost a svobodu, - zároveň jsi našla hezkou a rovnovážnou rovinu zodpovědnosti, která je naprosto v souladu s tím, kým jsi ty, aby ses vyhnula tomu, co se dělo tátovi.

  7. Z roztrženosti vzniká odloučenost, - tvůj táta chtěl více než splňovat společenské normy, aby jako na oko všechno bylo ok, ale ty jsi z něj cítila, že to není on, nejen proto máš spojené to, že když je člověk hodně mimo svoji přirozenost, necítíš to jako dobré pro tebe (podvědomě ti to připomíná...) - i pro něj.

  8. I když jsi rozporuplný, stačí mi tě chápat, - nevadí mi rozpory, protože je chápeš, ale vadí mi, když tě nechápu, protože mě to podvědomě ohrožuje - nevím, proč tě nejsem schopná pochopit, - táta mě ohrožoval, ale tím, že jsem ho pozorovala a měla jsem ho zanalyzovaného, tak jsem věděla, jak se tomu přímému ohrožení co nejvíce vyhnout a takovou taktiku mám i při hledání partnera.

  9. Když tě pochopím a cítím bezpečí, pustím si tě k tělu a díky tomu z tebe mohu sát lásku. Pokud tě nepochopím, nebudu se cítit bezpečně, k tělu tě nepustím - protože táta mě zranil za všechny muže dohromady a nemám to zapotřebí.

  10. Hledej muže tohoto typu, pravděpodobně (podle aktuální situace) k tobě bude nejvíce párovatelný: já nesouhlasím se zodpovědností, já jsem, - toto musím dovysvětlit: ten člověk bude absolutně naprosto v pohodě, - zodpovědnost bude jeho absolutní přirozeností tak, že ji prostě nebude řešit, - jakákoliv zodpovědnost, která se bude "muset" řešit a nebude vycházet z přirozenosti osoby nebo života, bude brát jako umělou, cílenou a nečistou a nebude s ní souhlasit, - on bude zodpovědný skrze svoje bytí, skrze to, čím opravdově je, - to se bude hodně přitahovat s tvými principy svobody a netlaku, jelikož zřejmě ráda plyneš a neřešíš, ale přitom není nic, za co bys nepřebírala plnou zodpovědnost.

  11. Je potřeba ještě něco vytestovat? Ano-> Chceš pomoct svojí mámě, ale teď to není možné. Bude to možné, až se rozhodne pro přirozenost. Do té doby je ti nějakým způsobem uzavřená a musíš jí v tom nechat.

  12. Je potřeba ještě něco vytestovat? Ano -> Máš sestru? - Ano. -> Tvoje sestra může taky potřebovat poměrně dost pomoci, ale teď tě k sobě nepustí. Jen je hrozně důležité, aby věděla, že kdyby byla krize, tak tam jsi a že jí ty, její sestra, pomůžeš.

  13. Možná to budeš mít těžké v tom, že když se rozhodneš nějakého muže nezachránit, dojde to až na hranu. Proto se ten známý pokusil o sebevraždu. Život tě bude hodně zkoušet, protože ti chce pomoct - máš tam dost silný vzorec.

  14. Obrovskou část pochopení, které dáváš mužům, potřebuješ a podvědomě očekáváš ty sama, je potřeba si tu nastavit hranice.

  15. Jde z tebe cítit hodně vyspělost, jen je otázkou, zda to opět není jedna z tvých podvědomých praktik, jak to všechno uzemnit, jak se druhým snažíš pomoct najít cestu, ale přitom když mluvíme o těchto těžkých tématech, slzí ti (přirozeně) oči. Zkoušela jsi někdy dát průchod svému vzteku bez jakéhokoliv pochopení a racionalizace? Víš, jak tě to může osvobodit a ulevit ti? Přemýšlet nad tím.

  16. Chápeš, proč vlastně vyšla nakonec i tvoje máma a sestra, že potřebují pomoc? Má to s tímto celým příběhem něco společného? - Klientka: Ano, můj táta vlastně vyhořel v práci. Mnoho věcí, o které se uměle snažil, se mu nepovedlo. Byl docela výbušný. No a jednoho dne jsme po x letech zjistili, že mámu podvádí s rodinnou známou. Takže se to všechno provalilo a on se pokusil o sebevraždu. Takže to bylo pro všechny těžké a všechno vytestované sedí. Mám zdroje na odbornou pomoc, takže tak nějak i hlídám klima v rodině a stav členů a jelikož jsem dlouhodobě řešila sebe a své problémy, tak i když mě to dost zasáhlo a bolí to, žiju s tím. A jedno vím jistě. Chci to dělat v životě jinak, než moji rodiče, i když jsem jim nesmírně vděčná za všechno, co mi dali a co mě naučili.


8 zobrazení

コメント


bottom of page